Kissande parisare göder växter – HBL

I Paris satsas på stora och små projekt för miljöns skull. Nu lanseras en ny kisslåda på gatan.– Att kissa i den får dess växter att frodas, säger Pierre.

Trots ca 400 gatutoaletter är kissandet på Paris boulevarder ett stort problem. Helt plötsligt kan man se en nödig karl dra ned gylfen och ohämmat kissa på boulevarden medan fotgängarna vänder bort blicken.
– Det har även uppstått äckliga illaluktande kisshörnor på vår station, säger Claire Fournon på järnvägsstationen Gare de Lyon i östra Paris.
För att kontra det har man på strategiska platser ställt ut ett par «Uritrottoir», kisslådor med blommor i på gatorna runt om stationen.
– Här är det fullt tillåtet att kissa, förklarar skådespelaren Rachid Bara som fått inviga den officiellt.
– Det är bara att dra ned gylfen och kissa. Eftersom den står på gatan går det snabbt, säger han.
Det gäller dock att sikta rätt!
– Men det är inte svårt för det finns en strut som visar var man ska kissa, förklarar han.
I framtiden planerar stationsledningen att ställa ut kisslådorna på perrongerna också.
– Men de ska placeras framför loken så att det inte ska uppstå exhibitionism i att kissa. Där går inte så många passagerare förbi, säger Victor Massip på företaget Faltazi som med kollegan Laurent Lebot skapat Uritrottoir.
– Det här är en ekologisk produkt, urinen göder växterna, säger han.
Men kan man då inte tänka sig en kissrabatt anpassad för kvinnor på avenyerna också?
– Visst hoppas vi kunna uppfinna den möjligheten också, säger han med ett skratt.
– Men en kvinna behöver liksom lite mer plats när hon kissar än en man och då blir det även en kostnadsfråga.
Metropolen räknar 450 parker och två skogar som till ytan motsvarar 1 841 hektar. De utgör 17 procent av stadens totala yta.
– Men det räcker inte. Mera grönt måste in i betongen, förklarar Penelope Komites på Paris stadshus som ansvarar för nya lagen « Le permis de végétaliser » (plantera mera).
– Sedan i höstas har Paris invånare möjligheten att få en täppa att odla.
Tidigare var det bara parkarbetare som fick ta det initiativet.
– Att odla bredvid en garageinfart eller kring foten av ett träd är nu möjligt. Kravet är att man sköter om växterna regelbundet, Berättar Penelope Komites.
Blomlådor och biodlingarv
39-åriga Ingrid Michel sköter om sex blomlådor ute på gatan Didot i södra Paris.
– Jag känner mig lite som en trädgårdsmästare nu, säger Ingrid som planterat hallon, vinbär, mangold, persilja, mynta och jordgubbar.
– Ett tjugotal invånare i kvarteret hjälper regelbundet till att vattna, berättar hon och plockar bort lite ogräs från plantorna som hon fått gratis av myndigheterna.
Biodlingar på Paris hustak är också viktiga.
Paris gator har fått en hel del nya blomlådor. BILD:
22-årige Leon Wadenstern praktiserar på en bank som producerar sin egen honung.
Bankens logo sitter på burken.
– Bankdirektörerna tycker det är tjusigt att ta med en burk honung i kundsammanhang. Det är en annorlunda present, förklarar Léon och berättar att banken placerat bikuporna på bankpalatsets tak.
Honungsbin finns även på Paris Opera Garniers vackra gamla byggnad i det centrala Paris. Flera gånger per vecka tränger sig professionella biodlare fram bland balettdansöser och dirigenter till de tio bikuporna på taket.
Vad sker med honungen sedan?
– Den säljs i operans souvenirbutik, svarar pressansvariga Stéphanie Rodier.
Honungen har analyserats av oberoende laboratorier som kommit fram till att den är fullt ätbar.
Stéphanie tillägger att man tillsatt pollen från två smaker, lindar och kastanjer.
Även många privatpersoner som är ute efter att rädda bina har startat privata biodlingar på sina balkonger.
Vidare satsar stadens ledning i år 1,5 miljoner euro för att bli av med råttor och få flera offentliga askfat utomhus.
Kamp mot privatbilismen
Paris borgmästare Anne Hidalgo, Londons Sadiq Khan och Seouls Won-soon Park lanserade i slutet av mars projektet Air’volution i kampen mot bilutsläppen.
Under minst 26 dagar om året ligger smogen som ett grytlock över Paris.
– När smogen är som värst motsvarar det rökning av åtta cigaretter i ett vardagsrum, säger bilisten, tandläkaren Mélanie Salomon och berättar om tidningsuppgifter som visar att över 3 000 personer årligen avlider på grund av luftföroreningar.
Från och med i vinter måste bilisterna klistra en miljövinjett på bilrutan. Det innebär att när miljöförstöringen är som värst får inte alla bilar köra samtidigt.
Äldre bilar som förorenar mer än nya, får stanna i garaget.
Beslutet med miljövinjetten har dock kommit som en chock.
– Även om det är bra med en vinjett kommer det att bli besvärligt att hålla koll på vilka siffror på miljövinjetten som får köra i innerstaden.
Uppgiften ges dagligen i medierna.
Alternativet med biltullar som i Aten, anses dock i Frankrike vara orättvist eftersom det kan öka klasskillnaderna. Även bilar med finländska registreringsskyltar ska vara försedda med vinjetten vid körning på Paris avenyer. Annars kan det bli 68 euro i böter.
Stadens ledning har redan stoppat flera stora genomfartsleder som motorvägen vid Seineflodens kajer och i stället skapat promenadstråk.
– Numera är det så besvärligt att köra bil inne i Paris att många hellre väljer bussen eller metron, säger Mélanie Salomon.

JOHAN TOLLGERDT

Posted on 11 avril 2017 in Presse, Suède

Share the Story

Back to Top