Pariser-pissoir bruger tissetrængende mænds urin til blomsterjord – DRDK

Det offentlige toilet opsamler urin i et halmmagasin og bruger tisset i produktionen af kompost.

Paris bliver kaldt byernes by og er kendt for nattelivet. Men stanken af tis er et stadigt voksende problem, fordi mænd pisser på gaden.
Så hvert år bruger Frankrigs hovedstad millioner af euro på rengøring af fortov og facader samt reparationer, fordi urinen nedbryder fx gadelygter. Og udsigten til bøder stopper ikke parisertissetrangen.
Nu har et industrielt designfirma i Nantes – Faltazi – opfundet et offentligt toilet ’Uritrottoir’, hvor man udnytter mændenes ubændige lyst til at lade vandet til at producere blomsterjord til byens parker og grønne områder, skriver New York Times.

Overvåger ’pottens vandstand’
Faltazi har udviklet en blomsterkasse i stål inddelt i tre magasiner: Øverst en kasse til planter og blomster, i midten en slags sliske, som leder mændenes tis ned i det nederste magasin, der indeholder halm, savsmuld eller træflis.
LÆS OGSÅ: Vores urin kan blive til drikkevand og energi

Blomsterkassen er – ifølge avisen – lugtfri. Urinens indhold af affaldsstoffer er med til at drive halmens biologiske nedbrydningsproces.
Samtidig overvåger man vandstanden i ’potten’ ved hjælp af en sensor og et computerprogram, så en medarbejder i god tid kan komme forbi og udskifte halmmagasinet, før det løber over. Det vil i praksis sige, før tissetrængende mand nummer 600 kommer forbi.
Og halmen bliver så kørt til udkanten af Paris og omdannet til kompost i løbet af et års tid, så det kan bruges som gødning rundt om på kommunens områder.
Testes på banegård i Paris
To af toiletterne er netop blevet opstillet ved banegården Paris Gare de Lyon, hvor de pryder bybilledet med deres plantebevoksning.
LÆS OGSÅ: Festivalgæsterne skal drikke deres tis – som øl

Frankrigs statsejede jernbaneselskab SNCF har planer om at udbrede toiletterne til flere banegårde, hvis det viser sig at blive en succes. Det løser et problem med tis og stanken af tis, men det er uvist, om det reelt vil spare penge.
Firmaet bag det innovative toilet fortæller, at hjembyen Nantes har bestilt toiletter til foråret, og man har hørt fra flere interesserede udenlandske byer herunder London. Og nu går firmaet i øvrigt videre med at designe et toilet til kvinder.

Dansk festivaløl med tis
I Danmark har Roskilde Festival også benyttet sig af urin fra mænd i Fødevarer & Landbrugs ølprojekt Fra pis til pilsner.
Her blev 54.000 liter urin opsamlet under festivalen i 2015, og spredt ud som gødning på 2,5 hektar maltbyg hos en landmand, der leverer korn til ølproduktion.
Øllen skal være klar til festivalen til sommer.
Festivalen bruger også de særlige måtter – se billedet herunder – som pissior for at undgå, at festivalgæsterne tisser overalt, så urinen løber i render på jorden, og stanken breder sig.

AF HANNE KOKKEGÅRD

Posted on 7 février 2017 in Danemark, Presse

Share the Story

Back to Top