Uritrottoir: Η πατέντα που υπόσχεται να βάλει τέλος στο άρωμα… ούρων του Παρισιού – KOOLNEWS

Το φαινόμενο της δυσοσμίας των ούρων αποτελεί εδώ και αιώνες χαρακτηριστικό του Παρισιού, ίσως το μοναδικό που θα αποθάρρυνε έναν τουρίστα από το να το επισκεφτεί. Από την άλλη ωστόσο, επιδεινώνεται λόγω της υποδοχής περισσότερων από 20 εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο.

Η λύση ίσως να είναι πιο κοντά από ποτέ. Μια εφεύρεση της εταιρίας Faltazi, το Uritrottoir, υπόσχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ούρησης στα πεζοδρόμια της γαλλικής πρωτεύουσας και ταυτόχρονα να παράγει λίπασμα που θα χρησιμοποιείται στην ανάπτυξη της αστικής χλωρίδας.

Δύο μοντέλα Uritrottoir, σε έντονο κόκκινο χρώμα, τοποθετήθηκαν πρόσφατα στο ανατολικό Παρίσι (7ο διαμέρισμα, πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Gare de Lyon) και τρία ακόμη θα τοποθετηθούν στη Νάντη της δυτικής Γαλλίας, εκεί όπου έχει την έδρα της η Faltazi, έπειτα από παραγγελίες της Εταιρίας γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF) και του δήμου της Νάντης.

«Εδώ φτιάχνουμε λίπασμα, χρησιμοποιούμε εκ νέου απόβλητα για να φτιάξουμε κάτι που πράγματι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των δένδρων», δηλώνει ο Λοράν Λεμπό, σχεδιαστής του Unitrottoir, που σημαίνει ουρητήριο στο πεζοδρόμιο.

Αν και το θέμα δείχνει με μια πρώτη ματιά ασήμαντο, οι γαλλικοί δήμοι το λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη. Η ούρηση σε εξωτερικούς χώρους είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των ξενύχτηδων που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ τα Σαββατόβραδα και ευθύνεται για την επιδείνωση του αστικού περιβάλλοντος και της καθαριότητας της πόλης, καθώς η συνήθεια αυτή κοστίζει πολύ ακριβά στις κοινότητες.

Το Uritrottoir μοιάζει με ανθισμένη ζαρντινιέρα. Αλλά στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο ορθογώνια δοχεία. Το κάτω περιέχει άχυρο, πριονίδι και άλλα φυτικά υλικά και το πάνω είναι η ζαρντινιέρα. Ο περαστικός που θέλει να κάνει την ανάγκη του ξέρει ότι θα ενισχύσει την… οικολογική συνείδηση του αν σημαδέψει μια εσοχή στο πάνω μπροστινό μέρος. Τα ούρα αποθηκεύονται στο δοχείο όπου υπάρχει το ξηρό υλικό.

Στην επιστημονική γλώσσα η ανάμιξη του άνθρακα που υπάρχει στα άχυρα και του αζώτου που υπάρχει στα ούρα παράγει κοπριά, πολύτιμο υλικό για τους γεωργούς και τους κηπουρούς. Το Uritrottoir παρασκευάζει λίπασμα από ανδρικά ούρα… κάτι ευεργετικό για την κηπουρική.

Το προϊόν διατίθεται σε μέγεθος XXL για ποσότητα ούρων 600 περαστικών αλλά και στο μέγεθος των 300. Διατίθεται επίσης σε τριγωνικό σχήμα, που προσαρμόζεται στις γωνίες. Μια ηλεκτρονική συσκευή επιτρέπει να ελέγχεται εξ αποστάσεως η ποσότητα του περιεχομένου ώστε να μην υπερχειλίσει το δοχείο, προτού η εταιρία αδειάσει το περιεχόμενο σε μια ειδική υποδοχή για την παρασκευή του λιπάσματος.

Σε άλλα σημεία του Παρισιού, που πλήττονται από το πρόβλημα αυτό, έχουν εγκατασταθεί πλαστικές χημικές τουαλέτες και ουρητήρια.

Posted on 1 février 2017 in Grèce, Presse

Share the Story

Back to Top